Kavaj, frack eller smoking – vad väljer du?

Du ska snart kliva fram mot altaret och få gifta dig med dina drömmars partner. Lokalen är bokad och cateringmaten är på topp, men du har ännu inte klurat ut vad du som brudgum ska ha på dig. Att gifta sig kan vara minst lika nervöst för en man som för en kvinna och det vanligaste är även att brudgummens klädsel sätter standarden för vilken klädkod som gästerna ska följa. Om brudgummen bär en frack är det frack som gäller för de manliga gästerna och bär brudgummen en kostym är det kostym som gäller. Med detta sagt kan det kännas ytterst svårt att veta hur man vill klä sig och vilken typ av högtidsklädsel som passar bäst.

Den absolut vanligaste formen av klädsel för en brudgum är kostym eller frack, men vad skiljer dessa två plagg från varandra och hur vet man när man ska välja det ena eller det andra? I denna text kommer du att få information om vad som gäller när det kommer till vett och etikett, så att du kan göra ett bättre och mer medvetet val.

Frack

Fracken är i särklass den mest uppklädda och formella klädkod som finns, åtminstone om man tittar på landet Sverige. Fracken känns snabbt igen på dess sidenbeklädda slag och utöver detta har fracken även ett längre bakstycke, vilket betyder att överdelen är längre i bak än vad den är i fram. De vanligaste färgerna på en frack är mörka, t.ex. mörkt marinblå eller svart. När man bär en frack är det alltid rekommenderat att man har en frackskjorta under och en frackväst, där båda plaggen går i vitt. Väljer man att ha ett så kallat eftermiddagsbröllop är fracken ett givet kort!

Smoking

Det är inte ovanligt att man glömmer bort smokingen och går direkt från frack till kostym. Smokingen ligger dock steget över kostymen, men ett steg under fracken. Det som skiljer den eleganta smokingen åt från kostymen är att man alltid bär en väst eller en gördel under smokingen. Utöver detta så brukar även slagen på smokingen att vara sidenbeklädda, vilket ger ett glamouröst och elegant intryck.

En mycket viktig del av klädkoden smoking är att smokingen alltid bärs tillsammans med en svart fluga. Det spelar ingen roll om din smoking är marinblå eller av annan mörk nyans, utan en svart fluga är alltid standard.

Kostym

Den mörka kostymen är i särklass den kanske mest använda och vanligaste klädkoden i samband med bröllop. Kavajen och byxorna ska vara i exakt samma färg och kostymerna kommer i ett flertal olika färger och former. Det vanligaste är att brudgummen väljer en svart eller mörkblå kostym, men under sommar eller vår är det inte ovanligt att man vill klä sig i ljusare färger, vilket naturligtvis är helt acceptabelt. Till kostymen är det rekommenderat att bära en vit skjorta och näsduk i en färg som t.ex. matchar med den brudbukett som ska användas, men det går även bra att matcha den med den färg som man har som tema på själva bröllopet.