Dags för bröllop

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är även under denna tid som de allra flesta människor väljer att ha sina bröllop. Man vill kunna njuta av att befinna sig utomhus och bära de kläder som man tycker är fina. Detta gäller naturligtvis för både gäster och för paret som gifter sig och just i samband med bröllop kan det finnas en hel del klädkoder som är viktiga att veta om.

Trots att det sällan ställs några specifika krav från brudparet eller omgivningen så är vett och etikett mycket viktigt. Även om det är fysiskt möjligt så är det ytterst få personer som skulle dyka upp klädda i t-shirt och ett par jeans. Man vill känna sig proper och stiligt klädd, samtidigt som man är bekväm och kan dansa hela natten om så önskas.

Förmiddagsbröllop eller eftermiddagsbröllop

Man brukar säga att det finns två olika typer av bröllop. Bröllop som sker på eftermiddagen och bröllop som sker på förmiddagen. Det är egentligen ingen större skillnad på de två olika varianterna, åtminstone inte när det t.ex. kommer till själva vigseln. Däremot kan det finnas rätt stora skillnader när det kommer till klädsel och det är här du ska få information om vad som gäller och hur du hittar en kostym eller en kavaj som passar precis rätt.

Förmiddagsbröllop – När man ska besöka eller delta i ett förmiddagsbröllop är klädseln oftast mer avslappnad. En rekommendation är att man har en kavaj eller en kostym i en mörkare färg, men kostymen behöver absolut inte vara skräddarsydd in till minsta tråd och av ett mycket högt värde (om så inte önskas naturligtvis). En jackett kan vara ett utmärkt alternativ för de manliga gästerna att bära och för brudgummen gäller en jackett som liknar en frackrock eller t.ex. en mörkblå eller en mörkgrå kostym. Svart bör man undvika.

Eftermiddagsbröllop – Vi går vidare och tittar på klädseln när det kommer till eftermiddagsbröllop. När man talar om eftermiddagsbröllop menar man främst de bröllop som kommer att utspela sig efter klockan 15.00. Här har både de manliga gästerna och brudgummen högtidskläder av olika slag. Brudgummen kan med fördel bära frack, folkdräkt eller uniform.

Hitta en kavaj/kostym som passar

Det finns mängder med sätt att gå tillväga när man ska köpa sig klädsel inför ett bröllop. Det vanligaste är att man besöker en affär och får hjälp med att prova ut en kostym eller kavaj som passar, men man kan också besöka en skräddare eller handla som kostym online. Att få en skräddarsydd kostym kan dock vara mycket kostsamt, men å andra sidan kan du vara säker på att kostymen kommer att sitta perfekt på alla sätt. Att handla online är oftast betydligt billigare, men risken finns att man får hem en vara som inte har rätt storlek, passform eller som inte alls ser ut som på bilden då inköpet gjordes.

Man bör alltid utgå från den klädkod som finns på inbjudan och respektera parets stora dag. Är man osäker på vad som gäller är det helt rätt att kontakta paret och fråga vad som gäller.